Učitavanje...

loading

Opšta upozorenja za održavanje

Opšta upozorenja za održavanje

Nega proizvoda U današnjem svetu, naša je obaveza da se o našim odevnim proizvodima staramo koristeći najmanju količinu vode i energije. Prekomerna upotreba deterdženata, omekšivača i hemikalija koje se koriste u nezi odeće i proizvoda ne oštećuju samo našu odeću, već i zagađuje i uništava naše prirodne resurse. Stoga treba da zajedno radimo na zaštiti naše odeće, okoline i budućnosti primenom pravilne nege za našu odeću i proizvode. Uz svaki naš proizvod koji kupite, bilo onlajn ili u prodavnici, dolazi „Etiketa za negu“. Obavezno sledite uputstva navedena na etiketi za negu za održavanje vaših proizvoda. Uputstva za negu mogu se razlikovati kako bi se uzele u obzir razlike u komponentama tkanine (kao što je vrsta vlakana), kao i to da li vaš proizvod uključuje dodatna svojstva dizajna/estetike/performansi. Etikete za negu uključuju dodatna uputstva za uvažavanje ovih razlika, koja treba pravilno slediti.

Instrukcije i smernice za održavanje proizvoda
Korak 1, Pranje:
● Obavezno operite odeću u skladu sa odgovarajućim smernicama na etiketi za negu proizvoda.
● Nepravilno pranje ili prekomerno pranje proizvoda može naneti štetu našim proizvodima i životnoj sredini.
● Pre nego što se vaši proizvodi operu, treba ih klasifikovati prema karakteristikama proizvoda.
● Ova klasifikacija treba da bude u skladu sa njihovom osetljivošću:
● Oni koje treba ručno oprati
● Oni koji se peru u mašini za pranje u ciklusu za osetljiv veš
● Oni koje treba normalno prati u mašini za pranje veša. Osetljve tkanine kao što su proizvodi od vune ili svile ili proizvodi sa štampom, vezom i ručnim radom ne bi trebalo da se peru zajedno sa normalnim pamučnim proizvodima.
Takođe je potrebno da razdvojite proizvode prema boji u sledeće tri kategorije:
● Odeća bele boje
● Odeća tamnih boja
● Odeća živih boja
Imajte u vidu da proizvodi sa različitim funkcijama ili bojama mogu potencijalno da izazovu mrlje i defomišu jedan drugi.
● Prilikom pranja proizvoda, treba koristiti odgovarajuću količinu deterdženta. Suprotno ustaljenom verovanju, prevelika količina deterdženta može dovesti do trošenja odeće umesto čišćenja.
● Izbor deterdženta je najvažniji deo pranja. Preporučuje se izbor različitih deterdženata za belu i obojenu odeću. Kako deterdženti za bele proizvode sadrže sredstva za beljenje, to može prouzrokovati gubitak boje proizvoda.
● Kada perete odeću u boji, preporučuje se upotreba kolormatičnog deterdženta.
● Kod pojačanih deterdženata treba obratiti posebnu pažnju. Prekomerna upotreba pojačanih deterdženata može dovesti do gubljenja boje ili trošenja u vrlo kratkom vremenu.
● Ne zaboravite da proizvodi imaju vek trajanja za pranje, u zavisnosti od upotrebe. Iz tog razloga proizvode ne treba prati ako nisu jako zaprljani. Prozračivanje i četkanje mogu zameniti pranje.
● Kada perete, mašine za pranje veša ne bi trebalo da se prekomerno napune, pošto se proizvodi neće oprati temeljno. S druge strane, mašine ne treba da rade ni sa premalo proizvoda. Pranje sa samo nekoliko proizvoda je neverovatno rasipno, nepotrebno i štetno po našu okolinu.
● Temperature pranja treba da budu kao što je naznačeno na etiketama za negu proizvoda. Suprotno uvreženom mišljenju, proizvodi se mogu dovoljno očistiti čak i pri niskim temperaturama.
● Ne zaboravite da pranje visokim temperaturama može prouzrokovati skupljanje, gubitak boje ili istezanje proizvoda.
● Trajanje pranja treba odabrati prema preporuci na etiketi za negu, idealno za najkraću moguću sesiju, kako bi se smanjio otpad. Trajanje pranja je jednako važno kao i deterdžent i temperatura.
● Perite svoje proizvode u izvrnutom stanju.
● Vodite računa da vaši proizvodi budu dobro isprani, pošto sapun u prahu ili ostaci deterdženta na odeći mogu prouzrokovati delimičan gubitak boje.
● Odmah po završetku postupka pranja, odeću treba izvaditi iz mašine i osušiti na preporučen način.
● Ne treba zaboraviti da kod odeće koja je dugo stajala u mašini može da dođe do prenošenja mrlja sa jednog na drugi odevni predmet.
● Pošto tvrdoća vode uzrokuje nepravilno pranje odeće i potencijalno može da posivi vaše proizvode, budite sigurni da je upotrebljena voda dobrog kvaliteta, da nije tvrda. Preporučena tvrdoća vode ne bi trebalo da pređe nemačku jedinicu tvrdoće 3 dH.
● Naročito kada perete odeću u boji, obratite posebnu pažnju da ne koristite sredstva za beljenje. LC Waikiki preporučuje da nikada ne koristite sredstva za beljenje, čak ni za belu odeću. To je zato što upotreba sredstava za beljenje skraćuje fizički život odeće i nanosi štetu životnoj sredini.
● Kada se preporučuje ručno pranje proizvoda, operite ih mlakom ili hladnom vodom.
● Pre nego što ručno operete svoje proizvode, uverite se da su sapun ili deterdžent dobro rastvoreni u vodi. Ostaci sapuna ili deterdženta mogu ostati na proizvodima nakon pranja, što može prouzrokovati gubitak boje na odeći.
● Ako vaš proizvod ima dugmad/patent zatvarače itd., potpuno ih zatvorite pre pranja.
● Pre pranja proizvoda skinite uklonjive delove.
● Obavezno razdvojite i operite svoje proizvode prema bojama što je više moguće. Zbog neodgovarajuće upotrebe i nepravilnog postupka pranja, odevni predmeti koji se ne peru zajedno sa drugim odevnim predmetima slične boje mogu vremenom izgledati oštećeno.
● Ako vaš proizvod ima nekoliko delova različitih boja koji se mogu odvojiti, obavezno operite odvojene delove proizvoda sa proizvodima sličnih boja kako biste izbegli oštećenja.
● Obavezno perite proizvode bez tekstilnih vlakana odvojeno od ostalih kako biste izbegli oštećenja.
Korak 2, Sušenje:
● Osušite odeću u skladu sa preporukama iz uputstava za negu i održavanje.
● Ne sušite odeću pod direktnim sunčevim zracima. Direktno i dugo izlaganje sunčevoj svetlosti može prouzrokovati gubitak boje vaše odeće.
● Ne sušite proizvode na radijatorima ili grejačima pošto to može dovesti do deformacije proizvoda.
● Osušite vunenu ili delimično vunenu trikotažu tako što ćete je ručno formirati, položiti na ravnu površinu i ostaviti izloženu na sobnoj temperaturi. Ako ove proizvode okačite da se osuše, to može prouzrokovati deformacije.
Korak 3, peglanje:
● Pre nego što započnete peglanje proizvoda, klasifikujte ih prema nivoima temperature ispisanim na etiketama za negu i počnite sa proizvodima koji se peglaju na nižoj temperaturi.
● Za optimalno peglanje, najbolje je da se proizvodi peglaju u blago vlažnom stanju. Zapamtite da peglanje blago vlažne odeće osigurava da odeća ne izgori i ne ošteti se.
● Proizvode peglajte u izvrnutom stanju.
● Posebno vodite računa da površine sa štampom, vezom i ručnim radom peglate pažljivo u izvrnutom stanju.
● Izbegavajte prelazak peglom preko patent zatvarača na proizvodima koji imaju patent zatvarač. Ne peglajte plastične etikete na vašoj odeći.
Hemijsko čišćenje:
● Budući da hemikalije koje se koriste tokom procesa hemijskog čišćenja mogu biti štetne za našu životnu sredinu, LC Waikiki želi da obezbedi da se većina naših proizvoda može oprati kod kuće i da ne postoji potreba za hemijskim čišćenjem.
● Zbog toga, jedini proizvodi koje preporučujemo za hemijsko čišćenje jesu proizvodi koji su suviše osetljivi za pranje kod kuće (proizvodi sa oblogom, krutim materijalom ili vrlo osetljivim ručnim radom).
● Samo ako se na etiketi za negu vašeg proizvoda preporučuje hemijsko čišćenje, vaši proizvodi mogu biti čišćeni na taj način.